Iloczyn sinusow
None90: Witam. Mam pewien problem z dynamiki. Mianowicie w pewnym momencie musze wyliczyć sin(135).
Czy mimo że iloczyn sin(90)*sin(45) daje taki sam wynik to zapis ten jest niepoprawny?
Jeżeli sin(135)=sin(45)*sin(90) To jak to udowodnić ze iloczyn tych dwóch sinusow to właśnie
chodzi o kąt 135?
8 gru 14:27
Jerzy:
a skąd to masz: sin(135) = sin45*sin90 ?
8 gru 14:39
None90: Właściwie to jest takie moje własne podstawienie z tego względu, że sin(135)=0.707 i
sin(45)*sin(90)=0.707
Pytanie czy jeżeli zapisze tak rownanie: sin(135)=sin(45)*sin(90) to czy to prawidłowy zapis
Chodzi dokładnie o kąt z rysunku który wynosi 135 stopni.
Pytanie powstało z tego powodu, że prowadzący powiedział że jeżeli udowodnie mu, że to równanie
jest prawidłowe to mi zwróci punkty które mi skreslil
8 gru 15:42
Jerzy:
nie zwróci Ci punktów

, nie ma takiego twierdzenia,że: sin(a+b) = sinα*sinβ
8 gru 15:44
Jerzy:
tutaj L = P , ale to dwa szczególne kąty
8 gru 15:45
None90: Ah, miałem nadzieję na inną odpowiedź

ale trudno, rzeczywistości nie oszukam

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, muszę się pogodzić ze strata punktów mimo że wyniki mam
dobre
8 gru 15:59