Dzielenie wielomianów modulo
Patryk: W pierścieniu Z7 znaleźć wartości parametrów a, b tak aby wielomian
W(x) = 2x5+ax2+bx+3 był podzielny przez Q(x) = 2x2+3
Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
8 gru 14:01
b.: 2x2+3 = (x+3)(2x+1)=2(x+3)(x+4), (odgadnięte)
więc jeśli jest podzielny, to musi byc W(−3)=0 oraz W(−4)=0.
8 gru 14:21
Patryk: Dzięki, ale jest jakiś sposób, żeby to wyliczyć, a nie odgadnąć?
8 gru 14:24
Patryk: Pomoże ktoś?
8 gru 15:13
b.: W Z7 to się raczej odgaduje, jest tylko 7 potencjalnych pierwiastków.
8 gru 18:10
Patryk: Już doszedłem.
Do Q(x) podstawiam pod x po kolei liczby od 0 do 6 i tam gdzie zeruje, to jest pierwiastek.
8 gru 23:11
b.: No właśnie.
9 gru 09:35