monotoniczność funkcji
dispi: Proszę o sprawdzenie głównie dziedziny ale można też zerknąc na całość
Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji:
D
f=(0;1)U(1;+
∞)
f'(x)>0 ⇔ (lnx−1)(ln
2x)>0
lnx=1 (lnx)
2=0
x=e x
2=1
rosnąca (e;+
∞)
malejąca (0;1), (1,e)
8 gru 12:30
Jerzy:
OK
8 gru 12:35
dispi: dziękuje
| | 9−3x2 | |
a mam jeszcze takie pytanie jak mam |
| >0 |
| | 2√9x−x3 | |
to jakie bedzie rozwiązanie?
8 gru 12:37
Jerzy:
a co to jest , pochodna ?
8 gru 12:38
dispi: to co jest napisane to już jest rozwiązana pochodna i trzeba g'(x)>0
8 gru 12:43
Jerzy:
⇔ 9 − 3x2 > 0 ( bo mianownik jest dodatni)
8 gru 12:45
dispi: | | 1 | |
to już wiem a jeśli |
| >0 |
| | x2√x2−1 | |
to tutaj ułamek też jest dodatni czyli funkcja jest rosnąca na całej dziedzinie?
8 gru 12:50
Jerzy:
tak
8 gru 12:51
dispi: dzięki wielki za rozwianie moich watpliwosci
8 gru 12:51