potęgi uzasadnienie
olla: Wykaż, że liczba 3n −2n + 3n+2 − 2n+2 jest podzielna przez 5,
niewiele zaczęłam bo dalej nie mam pojęcia:
3n−2n+3n*32−2n*22= coś trzeba wyłączyć prze nawias, ale nie wiem co ?
8 gru 12:23
Jerzy:
= 10*3n − 5*2n = 5(2*3n − 2n)
8 gru 12:25
Eta:
L=3n(1+32) −2n(1+22) = 10*3n−5*2n= 5*( .......) = 5*k , k∊C
wniosek ..........
8 gru 12:27
Eta:
Echhh (
J)

Idę sobie ...........
8 gru 12:28
olla: Eta

właśnie taki drobiazg jak:3n(1+3
2) −2n(1+2
2) był mi potrzebny bo dalej bez
Twojego zapisu już bym sobie poradziła
8 gru 12:46
Eta:
8 gru 12:47