Rozwiąż nierówność
Lila: | | 2x2 − 4x +6 | |
log(17) |
| ≤−1 |
| | 4x−11 | |
8 gru 12:16
8 gru 12:17
Jerzy:
1) założenia
2) ⇔ U ≥ 2
8 gru 12:22
Eta:
2x
2−4x+6 >0 dla x ∊R
| | 11 | |
to wyrażenie logarytmowane jest >0 ⇔ 4x−11>0 ⇔ x> |
| |
| | 4 | |
podstawa logarytmu ∊(0,1) −−− funkcja malejąca
| | 2x2−4x+6 | | 1 | |
zatem : |
| ≥2 bo ( |
| )−1= 2 |
| | 4x−11 | | 2 | |
rozwiąż tę nierówność i uwzględnij założenia
................
8 gru 12:24
Lila: 4x−11≠0
4x≠11
x≠11/4
8 gru 12:24
Lila: o dzień dobry Pani Eto
8 gru 12:25
Lila: a nie powinno być 4x−11≠0 ?
8 gru 12:28
Eta:
Witam

z nierówności już wynika ,że 4x−11>0 więc i ≠0
8 gru 12:29
Lila: wychodzi mi x 3 stopnia
8 gru 12:30
Eta:
(x
2−6x+11)(4x−11)≥0 , Δ<0 to x
2−6x+11>0 dla każdego x
więc tylko 4x−11>0 ⇒
8 gru 12:34
Lila: | | 3 | |
zał x∊( −∞, 12) w sumie ( |
| , +∞) i (11/4 + ∞ ) ? |
| | 2 | |
8 gru 12:36
Eta:
Nie
8 gru 12:37
Eta:
Odp: x∊(114, ∞)
8 gru 12:38
Lila: a dziedzina ?
8 gru 12:39
Lila: a nawias nie powienien być domknięty ?
8 gru 12:40
Eta:
| | 2x2−4x+6 | |
D : |
| >0 ⇔ 4x−11>0 bo 2x2−4x+6 >0 dla x∊R , Δ<0 |
| | 4x−11 | |
Jasne?
8 gru 12:42
Eta:
| | 11 | |
Nie może być domknięty bo x≠ |
| z dziedziny ! |
| | 4 | |
8 gru 12:43
Lila: nie do końca chyba
8 gru 12:43
Eta:
To wróć do 2kl. LO
8 gru 12:44
Lila: a jak jest coś takiego −2 log
x2 + 3log
2 x −1 >0 bądź
| | 1 | |
log( |
| ) 2 x − 2log1{2} − 3 <0 |
| | 2 | |
8 gru 12:48
Lila: co się robiło z tymi kwadratami ? i liczbami przed logarytmem ?
8 gru 12:48
Lila: −2log2 x2 +3log2 x − 1 >0
8 gru 12:51
Eta:
Zapisz to porządnie , bo to co napisałaś nie da się odczytać
8 gru 12:52
Eta:
log
ab
n= n*log
ab
to: −2*2log
2x+3log
2x−1>0 i x>0 z założenia
| | 1 | |
−log2x >1 ⇒ log2x<−1 ⇒ x < |
| i x>0 |
| | 2 | |
odp : x∊( 0,
12)
8 gru 12:55
Lila: a co się stało z −2*2 ?
8 gru 13:02
Eta:
Echhhhhhhh −2*2log2x+3log2x= −4log2x +3log2x= .......... ?
8 gru 13:05
Lila: ahh faktycznie
8 gru 13:06
Lila: i nie powinno być −1/2
8 gru 13:07
8 gru 16:37