Pomocy:
Okrąg o środku w punkcie S=(1,1) odcina na prostej x-y+4=0 cięciwę o długości 2√2. Znajdź długość promienia tego okręgu. Z góry dzięki za pomoc.
29 sty 14:48
xyz:
(x-1)2+(y-1)2 = r2
Narysuj sobie w układzie współrzędnych:
prostą y=x+4 i okrąg. Miejsca przecięcia oznacz literami A i B. Połącz każdy z tych punktów ze środkiem S. Wychodzi trójkąt ABS, który jest równoramienny ( AS i BS= r). Wysokość tego trójkąta możemy obliczyć ze wzoru na odległość punktu od prostej( znajdziesz go w necie) No a potem to już z górki.
29 sty 16:16
:
hm..a co dalej jak juz mamy bliczona ta wysokosc? wynosi 2 pierwiastek z dwóch..co dalej?
29 sty 17:02
:
aha juz wiem.. bok to promien,czyli z pitagorasa.dzieki
29 sty 17:03