matematykaszkolna.pl
Izometrie 10 5-latek: rysunekZadanie nr 18 Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A= (1,9) i B=(2,2) oraz równanie jej obrazu względem prostej y=x Narysuj obie proste Rownanie prostej przechodzącej przez A i B
2−9 y−9 

=

1 x−1 
−7(x−1)= y−9 7x+y−16=0 (czerwona Teraz chodzi tylko o sama idee rozwiązania 1) licze wsolrzedne punktu S przecięcia się prostych y=x i 7x+y−16=0 2) Znajduje wspolrzedne obrazu S' względem punktu 0 (początku układu wspolrzednych 3) Piszse równanie prostej rownoleglej do prostej 7x+y−16=0 Tak ma być ?
8 gru 00:34
5-latek: Już widze ze chyba będzie zle emotka
8 gru 00:45
5-latek: Już wiem o co chodzi Mianowicie o to ze mam napisac takie równanie obrazu prostej AB aby prosta y=x była symetria osiowa przeprowadzajaca jedna na druga WIec należy napisac równanie dwusiecznej miedzy prostymi Będę miał z tym kłopot bo jeszcze teoretycznie nie znam wzoru na dwusieczna miedzy prostymi (1 klasa liceum
8 gru 01:11
Jerzy: rysunek Cześć małolat .. .trochę kombinujesz , jak koń pod górę .. patrz na rysunek ....szukasz obrazu punktów A i B w symetrii osiowej wzgledem prostej: y = x ( punkty: A' i B') i piszesz równanie prostej przechodzącej przez A' i B' ( tutaj tak się złozyło,że: B = B' , ale zasada jest taka sama dla innych punktów) Pozdrawiam (J) emotka
8 gru 08:46
5-latek: Witajemotka Jakie piękne proste rozwiązanie . A ja faktycznie kombinuję emotka Dziekuje
8 gru 11:53
Mila: Wczoraj miałeś wyprowadzone wzory na tę symetrię. A=(1,9) A'=(9,1) B=(2,2)=B'
8 gru 16:07
5-latek: Dobry wieczor Milu emotka Pozdrawiam Już to wiem . Co do postu z 01:11 to zasugerowałem się zadaniem nr 14 (gdzie osia symetrii dla dwóch przecinających się prostych była dwusieczana miedzy tymi prostymi . Dlatego napisałem o tej dwusiecznej
8 gru 16:17