Zadanie nr 17.
Napisz wspolrzedne obrazu w symetrii względem prostej y=x punktu A=(a,b)
Jak mam konkretne wspolrzedne punktu to nie mam Tutaj ten punkt może mieć rozne wspolrzedne
A(a,b)
s: y=x oś symetrii
1)
k: prostopadła do osi symetrii, A∊k
y=−x+n
b=−a+n
n=a+b
k: y=−x+a+b
Punkt O(xo,yo)
x=−x+a+b
2x=a+b
| a+b | ||
xo= | ||
| 2 |
| a+b | ||
yo=− | +a+b | |
| 2 |
| a+b | ||
yo= | ||
| 2 |
| a+b | a+b | |||
O( | , | ) środek AA' | ||
| 2 | 2 |
| a+a' | a+b | a+a' | ||||
xo= | ⇔ | = | ⇔a+b=a+a' | |||
| 2 | 2 | 2 |
| b+b' | a+b | b+b' | ||||
yo= | ⇔ | = | ⇔ | |||
| 2 | 2 | 2 |