Funkcja kwadratowa
Dbb: Funkcja f dana jest wzorem f(x)=(x−2)2 +1. Wyznacz zbiór wartości funkcji g oraz równanie osi
symetrii jej wykresu.
a) g(x)=f(x+1)−1
b) g(x)=1−f(2−x)
7 gru 23:21
Tadeusz:
... nie znasz postaci kanonicznej?
7 gru 23:26
Dbb: skoro proszę o pomoc to znaczy ,że mam problem z rozwiązaniem, to chyba normalne
7 gru 23:40
Dbb: wystarczy jak mi ktoś pokaże jak to podstawić, nic więcej
7 gru 23:41
5-latek:

a) ja bym zrobil tak
g(x)= (x−2+1)
2+1−1
g(x)= (x−1)
2
Z
wf=<0
∞)
x=1 to równanie osi symetrii
Zielony wykres f(x)
czarny wykres g(x)
7 gru 23:55