Zadanie nr 16
Znajdz wspolrzedne puntu A=(−1,3) w symetrii względem prostej
a) x=5
b) y=1
c) y=3 (tutaj obrazem tego punktu będzie ten sam punkt (czyli punkt staly
Natomiast jeśli chodzi o podpunkt a i b
Jeśli to narysuje to od razu odczytam wspolrzedne togo punktu wzledm tych prostych
Bardziej mi chodzi o obliczenia do tego
Względem prostej y=x i y=−x wiem jak obliczyć
s: y=m oś symetrii
A(x,y)
A'(x',y') obraz
Prosta prostopadła do osi symetrii.
O=(x,m) punkt przecięcia z osią symetrii
O jest środkiem AA'
| x+x' | ||
x= | ⇔2x=x+x'⇔x'=x | |
| 2 |
| y+y' | ||
m= | ⇔2m=y+y'⇔y'=2m−y | |
| 2 |