logarytmy log_{xy}x^{2}
Dejmos: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny których
współrzędne spełniają warunek log
xyx
2=1
Będę wdzięczny za każdą pomoc, nie wiem nawet jak zacząć
7 gru 22:58
J:
x2 = xy
7 gru 23:10
Mila:

xy>0 i xy≠1 i x≠0
xy>0 dla x>0 i y>0 lub x<0 i y<0 ( I i III ćwiartka bez osi)
(xy)
1=x
2⇔xy=x
2
xy−x
2=0
x(y−x)=0⇔y−x=0
y=x prosta bez punktów (0,0),(1,1),(−1,−1)
7 gru 23:12
Dejmos: Dzięki wielkie, nie rozumiem tylko dlaczego punkt (−1,−1) jest wyrzucony, mogłabyś mi to
jeszcze wytłumaczyć?
7 gru 23:30
Mila:
| | 1 | |
bo y≠ |
| wszystkie punkty hiperboli nie należą do D. |
| | x | |
7 gru 23:31
Dejmos: Chodzi o to, że x2≠1 więc x≠1 i x≠−1 ?
7 gru 23:31
Dejmos: ok, już rozumiem. Jeszcze raz bardzo dziękuję
7 gru 23:33
Mila:
7 gru 23:37