Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
Efka: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
1)
f(x)=x
2 lnx
Pochodna mi wyszła 2xlnx + x ( dobrze

?)
i w sumie nie wiem co tu później mam zrobić

wydaje mi się, że pochodną muszę do 0 przyrównać i wtedy mam
lnx=−1/2 i tu się zatrzymuje.
2) f(x)=(x
2 − 2x)
2/3
Pochodna = 2/3(2x−2)
−1/3
I dalej znowu klops...

3) f(x)=(lnx)
2 − 2lnx
A tu już kompletnie nie wiem

Pomoże ktoś

?
7 gru 22:54
Efka: w 3 pochodna chyba f'(x)=2lnx − 2/x
7 gru 22:56
J:
| | 2 | |
3) f'(x) = 2lnx/x − 2/x = |
| (lnx − 1) |
| | x | |
7 gru 23:28
Janek191:

3) cd.
f(x) = ( ln x)
2 − 2 ln x ; x > 0
| | 2 | |
f '(x) = 0 ⇔ |
| *( ln x − 1) = 0 ⇔ ln x = 1 ⇔ x = e |
| | x | |
Dla x < e jest f '(x) < 0 , a dla x > e jest f '(x) > 0 , więc funkcja f
w punkcie x = e osiąga minimum lokalne y
min = f(e) = 1
2 − 2 = − 1
oraz
f maleje w przedziale ( 0 ; e ), a rośnie w ( e; +
∞ )
f(x) = 0 ⇔ ( ln x)
2 − 2 ln x = 0 ⇔ ( ln x)*( ln x − 2) = 0 ⇔ ln x = 0 lub ln x = 2 ⇔
⇔ x = 1 lub x = e
2
8 gru 09:05
Jerzy:
1) f'(x) = x(2lnx + 1)
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = 0 ⇔ lnx = − |
| ⇔ x = |
| i pochodna zmienia znak, zatem: |
| | 2 | | √e | |
| | 1 | | 1 | |
w punkcie: x = |
| funkcja osiąga minimum , jest malejąca w przedziale (0, |
| ) |
| | √e | | √e | |
8 gru 09:15
Jerzy:
2) f'(x) = 2/3(x2 − 2x)−1/3(2x − 2)
f'(x) = 0 ⇔ x = 1 i pochodna zmienia znak ..... wnioski ?
8 gru 09:17