matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
xxx:
Jaka jest granica tej funkcji? lim (x
3
+3x
2
−9x+5) x→
∞
7 gru 22:40
cos tam:
∞
7 gru 23:51
Janek191:
3
9
5
f(x) = x
3
+ 3 x
2
− 9 x + 5 = x
3
*(1 +
−
+
)
x
x
2
x
3
więc lim f(x) =
∞
*1 =
∞
x →
∞
8 gru 08:43