matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Miara kąta wpisanego
907:
Punkt O jest środkiem okręgu. ACD =40
o
Miara kąta wpisanego DBC jest równa:
7 gru 22:33
Mila:
|∡DBC|=|∡DAC|=90
o
−40
o
=50
o
są to kąty wpisane oparte na tej samej cięciwie DC.
7 gru 23:18