Wyznacz wszystkie wartości parametru m równania kwadratowego
will: Mam podane równanie kwadratowe z parametrem. Muszę wyznaczyć wszystkie wartości parametru, dla
których równanie ma dwa rozwiązania rzeczywiste ( Δ>0 ) spełniające warunki
x12−x22=x14−x24 . Rozumiem jak mam to zrobić nie wiem tylko jak rozpisać drugi
warunek? Jak sprowadzić to tak, aby podłożyć wzory Viete'a?
7 gru 22:20
Eta:
Δ>0 i założenia x1≠x2
(x12−x22) −(x12−x22)(x12+x22)=0
(x12−x22)[1 −−(x12+x22)]=0
(x1−x2)(x1+x2)=0 lub x12+x22=1
x1+x2=0 lub (x1+x2)2−2x1*x2=1
bo x1−x2=0 nie spełnia założenia
7 gru 22:44
will: można to jakoś dokładniej wyjaśnć?
7 gru 23:05
will: i czy nie powinna koniunkcja zamiast alternatywy?
7 gru 23:07
cos tam:
masz tu ladnie rozpisane zeby zastosowac wzory Viete'a.
Ma byc 'lub' poniewaz iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0. i wystarczy
jeden, nie musza wszystkie wynosic 0.
7 gru 23:44
will: To ja może podam całe zadanie − wszystko mi się miesza: Dane jest równanie kwadratowe
(m+1)x2+2(m−2)x−m+4=0 wyznacz wszystkie wartości parametru, dla których równanie ma dwa
rozwiązania rzeczywiste spełniające warunki x12−x22=x14−x24 wyliczyłam deltę ale z
tego viete'a mi nic nie wychodzi po podstawieniu a,b,c
8 gru 00:32
cos tam:
cos Ci musi wychodzic. masz gdzies po prostu bledy w rachunkach. Najwazniejsze w tych zadaniach
to dobrze postawic warunki. Reszta to zwyczajne obliczenia. Wybacz ale zwyczajnie nie chce mi
sie ich robic
8 gru 00:36
8 gru 00:51