Obliczyć 3 dokładne cyfry po przecinku liczby e0,17
Luna7yk: cześć
mam problem z tego typu zadaniami:
−Zadanie 1) Obliczyć 3 dokładne cyfry po przecinku liczby e0,17
e0,17 = 1, 18530485...
x = 0, 17, n =
x0 = x/n + 1 =
x1 = x20
=
x2 = x21
=
x3 = x22
=
x4 = x23
=
x5 = x24
=
x6 = x25
=
x7 = x26
=
x8 = x27
=
x9 = x28
=
x10 = x29=
e0,17 =
Zadanie 2) Obliczyć 3 dokładne cyfry po przecinku liczby ln 1, 5
ln 1, 5 = 0, 40546551....
x = 1, 5 = xk+1, n = , k =
x10 =
p
x11 =
x9 =
p
x10 =
x8 =
p
x9 =
x7 =
p
x8 =
x6 =
p
x7 =
x5 =
p
x6 =
x4 =
p
x5 =
x3 =
p
x4 =
x2 =
p
x3 =
x1 =
p
x2 =
x0 = (x1 − 1) · n =
ln 1, 5 = 0,
Zadanie 3) − Obliczyć 2 dokładne cyfry po przecinku liczby
p
6, 4
p
6, 4 = 2, 52982212...
p
6, 4 = , x = .
a1 = 1+x
2 = b1 =
a2 = (x/a1 + a1) · 0, 5 = , b2 =
a3 = (x/a2 + a2) · 0, 5 = , b3 =
a4 = (x/a3 + a3) · 0, 5 = , b4 =
p
6, 4 =
3
7 gru 21:55