pochodne
pochodna: oblicz pochodną: 2x+x2/ log3x
7 gru 21:33
pochodna: 2xln2* log3x−2x+x2/xln3 / (log3x)2
7 gru 21:36
pochodna: wyszedł mi taki wynik, dobrze ?
7 gru 21:36
7 gru 21:37
pochodna: log3x to cały mianownik
7 gru 21:39
zeesp:
f(x)=2
x+x
2
g(x)=log3x=log3+logx
f'(x)=2
xln2+2x
| | 1 | |
g'(x)=(log3+logx)'=0+(logx)'= |
| |
| | xln10 | |
i wzór na pochodną ilorazu
7 gru 21:40
pochodna: g'(x)=(log3+logx)'=0+(logx)' a tutaj to o co ci chodzi ?
7 gru 21:45
zeesp: wniosek z tego jest taki, że
| | 1 | |
bo jest wzór logax= |
| |
| | xlna | |
log3x=log3+logx
log3−stała
Kminisz/?
7 gru 21:46
pochodna: no ale naszym a jest tutaj liczba 3 więc powinno być 1/xln3
7 gru 21:50
zeesp: tam jest log
3x

bo z tego co napisałeś wynika, że log
10(3x)
7 gru 21:51
pochodna: wybacz, ale tak tam jest log3x
7 gru 21:53
zeesp: no to g(x)=log
3x
7 gru 21:54
pochodna: sorki za błąd, dzięki za pomoc
7 gru 21:56