macierze odwzorowań liniowych2
majdan: Niech f : R2 → R4 będzie odwzorowaniem liniowym, gdzie f(x, y) = (2x+ 3y, 2x−3y, 0, x+ 2y):
(a) Mając dane bazy:
B1 = ((1, 0),(0, 1)) B′1 = ((2, −1),(−1, 1));
B2 = ((1, 0, 0, 0),(0, 1, 0, 0),(0, 0, 1, 0),(0, 0, 0, 1));
B′2 = ((1, 0, 1, 0),(0, −1, 0, −1),(1, 0, 0, 0),(0, 1, −1, 0)),
wyznacz z definicji macierz A′ = Mf (B′1, B′2), a następnie wykorzystując odpowiednie macierze
przejścia, znajdź macierz A = Mf (B1, B2).
(b) Podaj rząd odwzorowania f.
(c) Korzystając z macierzy A′ oblicz f(−4, 3)
7 gru 21:17
majdan: ktoś sobie z tym poradził ?
8 gru 08:05
8 gru 16:17