Geometria analityczna
bedor: Do wykresu funkcji f(x) = x2 + 2x − 3 poprowadzono w punkcie A styczną, która jest równoległa
do prostej k: 2x + y + 7 = 0. Napisz równanie kierunkowe prostej z, która jest prostopadła do
tej stycznej i przechodzi przez punkt A.
7 gru 21:15
Tadeusz:
z pochodną czy bez
7 gru 21:45
olekturbo: f(x) = x
2+2x−3
f'(x) = 2x+2
y = −2x−7
2x+2 = −2
2x = −4
x
0 = −2
y
0 = 4−4−3 = −3
y−y
0 = f'(x
0)(x−x
0)
y + 3 = −2(x+2)
y = −2x−4−3
y = −2x−7
jako ze ma byc prostopadla
−3 = −1 + b
b = −2
7 gru 21:48
przemek ania: siema
7 gru 21:52