Fizyka
Aagher: Punkt materialny rozpoczyna ruch po okręgu o promieniu r=10cm ze stałym co do wartości
przyspieszeniem liniowym a s=5cm/s². Po jakim czasie przyspieszenie dośrodkowe będzie rowne
przyspieszeniu liniowemu. ?
Zadanie wydaję się proste, ale mi nie wychodzi.
Z góry dzięki za pomoc.
7 gru 21:05
Aagher: Jest ktoś
7 gru 22:31
Kris: 1=(as * t2)/r
więc t=sqr (r/as)
czyli t=√2 sekundy
11 gru 23:59
Kris: wtchodzisz z tego:
ar=(as*t)2 / r , a pytanie jest kiedy ar=as więc za ar podstawiasz as i wyznaczasz
z takiego równania t
12 gru 00:04
Kris: 4 dni temu pytałeś więc nie wiem czy nie za późno ale może nie
12 gru 00:06
Kris: że as*t=v i że ar=v2/r więc za v wstawiasz as*t .... to chyba wiesz i widzisz
12 gru 00:10
Kris: ar to przyspieszenie dosrodkowe = v2/r
as to dane w zadaniu styczne =v*t
12 gru 00:12
Kris: na karuzeli w tym momencie czyli po 1.41 sek poczujesz jak cie wypadkowa siła bezwładności
wypycha od środka dokładnie pod kątem 45 stopni do twojej chwilowej prędkości stycznie vs
jak również pod tym samym kątem do promienia czyli po skosie ją poczujesz
a potem wraz ze wzrostem vs będzie cię wypychało coraz mocniej i coraz bardziej wzdłuż
promienia
aż cie wgniecie w boczne oparcie krzesełka połamie ci żebra, aż w końcu urwie ramie karuzeli i
sie zabijesz
więc lepiej tego nie sprawdzaj tylko sobie policz przemyśl i wystarczy
nie należy przyspieszać bez końca po okręgu bo tak to się kończy
ale po prostej też nie należ przyspieszać bez końca bo w końcu dojdziesz do prędkości światła
i wtedy to już w ogóle masz prze...ne
12 gru 00:24