równanie okręgu
sfafasfasgag: Witajcie jak zrobić zadanie typu:
okrąg przechodzi przez punkt (A, B) (C, D) i jest styczny do prostej o równaniu y= ax + b
Proszę o opisanie poszczególnych etapów rozwiązywania tego zadania
7 gru 20:14
Jerzy:
ile masz niewiadomych ?
7 gru 20:16
sfafasfasgag: Sugerujesz, że za mało danych?

Zakładam, że A, B, C, D i ax, b są liczbami bo chodzi mi o ideę rozwiązania tego zadania

Zacząłbym od rozpisania równań
(x−A)
2 + (y−B)
2 = r
2 i (x−C)
2 + (y−D)
2 = r
2 i odjęcia ich od siebie ale co dalej
7 gru 20:20
Tadeusz:
pomieszanie z poplątaniem
7 gru 20:24
Tadeusz:
Punkt A=(xA, yA)
Punkt B=(xB, yB)
7 gru 20:26
Tadeusz:
Skoro okrąg przechodzi przez te punkty to nijak nie mogą one być jego środkiem
7 gru 20:33