Prawdopodobieństwo klasyczne
Gaunt: Dalej męczę się z prawdopodobieństwem..Mam problem z zadaniami:
1. Cztery przyjaciółki umówiły się, że w kolejnym roku kalendarzowym każda zorganizuje
jednowspólne wyjście do kina. Każda z nich losowo wybiera datę seansu, przy czym dopuszczalna
jest sytuacja, w której jednego dnia pójdą na więcej niż jeden seans.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wybiorą się do kina w czterech różnych miesiącach.
Nie wiem, jak się za to zabrać, jak przejść z dni na miesiące?
2. Z worka w którym jest 5 par butów, wyjmujemy losowo 3 buty.
Oblicz prawdopodobieństwo, ze wyciągnięte buty tworzą parę.
Ile razy zwiększy się prawdopodobieństwo wyciągnięcia pary, jeśli będziemy losować 3 buty?
Wiem już, że przy 2 butach prawdopodobieństwo to
19, a w drugim przypadku moc Ω=120.
Jak policzyć ile jest możliwości wyciągnięcia jednej pary przy 3 losach?
3.Nauczyciel podzielił losowo 9 uczniów, wśród których jest 6 chłopców i 3 dziewcząt, na
zespoły 3−sobowe.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że dziewczęta są w jednym zespole?
| | 20 | | 5 | |
Wiem, że moc Ω=C3z9=84. I teraz wg. mnie C(3z3)*C(6z3)*C(3z3)=20 P= |
| = |
| , a wg |
| | 84 | | 21 | |
| | 1 | |
odpowiedzi |
| . Co jest źle? |
| | 28 | |
7 gru 20:12
Janek191:
| | | | 9 ! | | 7*8*9 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 84 |
| | | 3 ! * 6 ! | | 6 | |
| | | | | | 6 ! | | 4*5*6 | |
I A I = | * | = 1* |
| = |
| = 20 |
| | | | 3 ! * 3 ! | | 6 | |
7 gru 20:30
Gaunt: Książką myli się częściej niż myślę, dziękuję Janek

Jakieś podpowiedzi do 1 lub 2?
7 gru 20:35
PW: Koledzy liczycie tak, jakby "podział na zespoły trzyosobowe" oznaczał to samo co "wybór trzech
z dziewięciu".
nie jest liczbą zdarzeń elementarnych.
7 gru 20:38
Saizou :
(2) na przykład tak:
Ω zbiór ciągów różnowartościowych o długości 3 o wartościach
{1
p,2
p,3
p,4
p,5
p,1
l,2
l,3
l,4
l,5
l}
|Ω|=10*9*8
A zd, że wyciągnięto parę
10 − wybór jednego buta z 10
1 − wybór do pary
8− wybór trzeciego buta, który nie jest ani pierwszym anie drugim butem
dzielone przez 3! bo kolejność nie ma znaczenia
| | | | 10*8 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 10*9*8 | | 3*2 | | 10*9*8 | | 54 | |
a jeśli losujemy 2 buty to mamy
| | | | 10 | | 1 | | 1 | |
P(B)= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 10*9 | | 2 | | 10*9 | | 18 | |
7 gru 20:43
Gaunt: Do zadania (1) i uwagi PW:
|A|=20
3!, bo grupy równoliczne (dobrze myślę?)
| | 20 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| (i chyba jednak nie :<) |
| | 280 | | 14 | |
7 gru 20:54
7 gru 20:55
Gaunt: Skąd to się wzięło Mila?
I poza tym − podziękowania dla Saizou
7 gru 20:58
Saizou :
do zad. 3
Ω trzy podzbiory 3 elementowe zbioru 9 elmentowego o wartościach {c,c,c,c,c,c,d,d,d}
| | | | | | | | 9! | | 6! | | 9! | |
|Ω|= | * | * | = |
| * |
| *1= |
| |
| | | | | 3!*6! | | 3!*3! | | 3!*3!*3! | |
| |
wybór pierwszej 3 osobowej grupy z 9 osób |
| |
| |
wybór drugiej 3 osobowej grupy z 6 osób (wybieramy z 6 osób, bo 3 już zostały wybrane w |
| |
pierwszym kroku)
| |
wybór trzeciej 3 osobowej grupy z 3 osób (bo 6 osób już zużyliśmy w pierwszej i drugiej |
| |
grupie )
7 gru 21:20
Mila:
Za chwilę.
7 gru 21:25
Mila:
Ad.
Trzeba ustalić , czy grupy są rozróżnialne , czy nie.
Jeżeli zapiszesz tak , jak 20:54, to ustaliłeś podział , w którym odrzuciłeś podziały
różniące się jedynie kolejnością zespołów.
W takim razie musisz to samo zrobić przy obliczaniu liczebności zbioru A.
|A|=10
7 gru 21:49
Gaunt: Właśnie tego brakowało mi do zrozumienia. Dziękuję Ci bardzo Mila!
7 gru 21:56
Mila:
II sposób, jak narzucił Saizou też dobry, ale konsekwentnie trzeba obliczyć moc zbioru A.
Jeszcze tu spojrzę później. Poszukam teorii, aby dać Ci linka.
7 gru 21:58