analiza
Monika : Proszę o pomoc, zupełnie tego nie rozumiem....
Udowodnić, że jeśli ciąg an jest zbieżny, to jest ograniczony, to znaczy istnieje A takie, że
|an|≤A dla wszystkich n∊N. Czy implikacja przeciwna jest prawdziwa?
7 gru 20:00
Monika : Nikt nie mógłby pomóc? Proszę
7 gru 20:16
ICSP: Niech q będzie granicą ciągu an. Wtedy dla n > n0 mamy q − 1 ≤ an ≤ q + 1. Mamy dalej :
∀n ∊ N |an| ≤ max{ |a1| , |a2| , ... , |an0 − 1| , |an0| , |g − 1| , |g + 1|} = A
□
Aby pokazać, ze implikacja przeciwna nie jest prawdziwa wystarczy przyjąć an = (−1)n. Ciąg
ten jest ograniczony oraz nie posiada granicy.
7 gru 20:27
PW: To jest oczywiste, gdy popatrzeć na definicję ciągu zbieżnego: jeżeli g jest granicą ciągu an,
to
|an − g| < 1
dla wszystkich n > n0, gdzie n0 jest pewną liczbą naturalną.
−1 < an − g < 1
g − 1 < an < g + 1,
skąd wynika że
− |g| − 1 < an < |g| + 1
|an| < |g| + 1, n > n0.
Biorąc
A = max{|a1|, |a2|, ..., |an0|, |g|+1}
widzimy, że |an| < A dla wszystkich n∊N.
Oczywiście zamiast 1 w drugim wierszu można wziąć dowolną ε > 0, jedynka była tylko dla
uproszczenia zapisu.
Implikacja przeciwna nie jest prawdziwa, sakramentalny przykład to ciąg
−1, 1, −1, 1, −1, 1, ....
− jest ograniczony (|an| ≤ 1), ale granicy nie ma.
7 gru 20:29
Piotrek: DZIĘKUJĘ
7 gru 20:29