Wyznacz wartości parametrów P dla ktorych równania px+2y-7=0 i 6x+(p+1)y +5=0
Karol-Liceum :
a) proste równoległe
b) proste prostopadłe
Mam problem z tym zadaniem, proszę o pomoc
7 gru 19:56
Jerzy:
przekształć do postaci: y = a1x + b1 i y = a2x + b2 i warunek:
a) a1 = a2
b) a1*a2 = − 1
7 gru 19:58
Karol-Liceum : Zrobiłem a) ale nie wiem czy dobrze
AB1−A1B=0
px + 2y−7=0 i 6x+ py+ 5=0
1*1 − 6*2=0
1− 12= −13
7 gru 19:59
Janek191:
p x + 2 y − 7 = 0
6 x + ( p + 1) y + 5 = 0
a)
p*(p +1) − 6*2 = 0
p
2 + p − 12 = 0
Δ = 1 − 4*1*(−12) = 49
√Δ = 7
lub
Odp. p = − 4 lub p = 3
==================
− 4 x + 2 y − 7 = 0
6 x − 3 y + 5 = 0
7 gru 20:03
Jerzy:
| | p | | 7 | |
2y = −px + 7 ⇔ y = − |
| + |
| |
| | 7 | | 2 | |
| | 6 | | 5 | |
(p+1)y = −6x − 5 ⇔ y = − |
| − |
| |
| | p+1 | | p+1 | |
7 gru 20:03
Janek191:
b) 6 p + 2*( p +1) = 0
6 p + 2 p + 2 = 0
8 p = − 2
=========
7 gru 20:06
Karol-Liceum : Dziękuję Wam bardzo za rozwiązanie zadania
7 gru 20:12