zadanie z parametrem
wanda: Dla jakich wartości parametru m równanie x2−2mx+m1−1=0 ma dwa pierwiastki większe od 1
7 gru 19:43
Jerzy:
Warunki:
1) Δ > 0
2) xw > 1
3) f(1) > 0
7 gru 19:44
wanda: w zapisie zrobiłam błąd
x
2−2mx+m
2−1=0
Δ=4m
2−4m
2−4=4 >0
delta większa od zera dla każdego m

?
7 gru 19:54
Jerzy:
tak ... Δ = 4 > 0 dla dowolnego m
7 gru 19:55
wanda: Dziękuję
7 gru 19:55
Janek191:
Δ = 4 m2 − 4*1*(m2 − 1) = 4 m2 − 4 m2 + 4 = 4 > 0 Tak
7 gru 19:56
wanda: Dlaczego xw>1
i f(1)>0
proszę
7 gru 20:01
Jerzy:

teraz widzisz pozostałe dwa warunki ?
7 gru 20:07
wanda: Bardzo dziękuję
7 gru 20:36