Kombinatoryka i prawdopodobieństwo.
321: 1. W piątek klasa ma 6 godzin lekcyjnych, w tym jedną lekcję matematyki. Na ile sposobów można
ułożyć plan lekcji tego dnia, jeżeli matematyka ma być
pierwszą lekcją.
2. W grupie 40 osób: 28 ma psa, 14 kota, a 4 obydwa te zwierzaki. Wybrano losowo jedną osobę.
Jakie jest prawdopodobieństwo że ta osoba:
a) ma dokładnie jedno z wymienionych zwierząt
b) nie ma żadnego z wymienionych zwierząt
c) ma kota i nie ma psa?
3. Do pojemnika wrzucono 50 losów loteryjnych, w tym 15 wygrywających. Wyciągamy dwa losy.
Jakie jest prawdopodobienstwo tego, że:
a) oba losy będą wygrywające
b) co najmniej jeden los bedzie wygrywający
7 gru 18:45
olekturbo: 1) 5!
7 gru 18:48
7 gru 18:51
321: Możesz zrobić całe te zadania? bo to mi niewiele mówi
7 gru 18:57
7 gru 19:02
Janek191:
A ' − zdarzenie przeciwne do A : " żaden los nie jest wygrywający "
| | I A ' I | |
P( A ' ) = |
| = ... |
| | I Ω I | |
P ( A) − 1 − P( A ') = ...
7 gru 19:06