Logarytmy
Lolek: Niech cos 40 = m. Wskaz liczbę równą cos 230
cos 230 = cos(270 − 40 ) = −sin 40 ...... i co dalej mam napisać
rozumiem , że mogę tu wykorzystać "jedynkę...." czyli.
m2 + sin2 = 1
sin2 = 1 − m2
sin = √1 − m2
tyle że w odpowiedziach jest wynik
.....−sin 40 = − √1 − m2
7 gru 18:44
Ania95: sin 40 = √1−m2 lub sin 40 = − √1−m2, ale że sinus jest w przedziale 0−180 dodatni zostaje
tylko pierwsza odpowiedź. wyszło Ci, że cos 230 to − sin40 czyli −(sin40) czyli −(√1−m2).
Skoro sin x = m to −sinx = −m, u ciebie zamiast m jest ten pierwiastek
7 gru 19:01