Cenę
szymon: 1. Cenę spodni obniżono o 20%. O ile procent należy ją podnieść, aby uzyskać cenę początkową?
2.Cenę swetra podniesiono o 20%. O ile procent należy ją obniżyć, aby uzyskać cenę początkową?
7 gru 18:32
olekturbo: 100 − 100%
80 − 80%
80 − 100%
100 − x%
x = 125%
o 25%
7 gru 18:36
szymon: a jak to zrobić nie znając cen?
7 gru 18:37
olekturbo: nie znamy cen. zalozylem sobie ze kosztuje 100zl. procent wyjdzie taki sam
7 gru 18:38
Jerzy:
A − cena spodni
| | 10 | |
0,8*A + x*0,8*A = A ⇔ x = |
| − 1 = 0,25 = 25 % |
| | 8 | |
7 gru 18:41