Kresyzbiorów
AniaAnka: Proszę o pomoc w zrozumieniu kresów zbiorów!
Podać kres górny i dolny:
a) A={1+4+9+.....+n2 : n∊N }
b) B= { 1−2+3−4+.....+(−1)n+1 *n : n∊N}
c) C={ log2 √n2 + − log2 √n2 +3 : n∊N }
7 gru 18:27
AniaAnka: Proszę

(
7 gru 18:53
Janek191:
a) Kres dolny = 1
b) Brak kresu dolnego i górnego
7 gru 19:00
AniaAnka: Dziękuje

A jak w przykładzie c?
7 gru 19:03
Janek191:
Popraw zapis c)
7 gru 19:07
AniaAnka: C = {log2 √n2 + 8 − log2 √n2 +3 n∊N}
7 gru 19:11
AniaAnka: Poprawiłam
7 gru 19:11
Janek191:
| | n2 + 8 | | n2 + 8 | |
C = { log2 √ |
| : n ∊ N } = { 0,5 log2 |
| ; n ∊ N } |
| | n2 + 3 | | n2 + 3 | |
w
| | 9 | | 12 | |
C = { 0,5 log2 |
| ; 0,5 log2 |
| : .... , } |
| | 4 | | 7 | |
| | 9 | |
kres górny = 0,5 log2 |
| |
| | 4 | |
| | n2 +8 | |
kres dolny = 0, bo lim |
| = 1 |
| | n2 + 3 | |
n→
∞
7 gru 19:23
AniaAnka: Dzęki
7 gru 19:23