oblicz
pola: √2+√3= ? jak to mam obliczyc?
7 gru 18:16
Mila:
Zostawiasz tak, jak jak jest, albo liczysz wartość przybliżoną w zależności od potrzeby.
√3≈1.7
7 gru 18:24
pola: | | √3+1 | |
no wlasnie nie, bo pisze ze to ma wyjsc |
| |
| | √2 | |
7 gru 18:31
Mila:
| √2 | | √2*(2+√3) | | √4+2√3 | |
| *√2+√3= |
| = |
| = |
| √2 | | √2 | | √2 | |
7 gru 18:56
PW: | √3+1 | |
| jest liczbą dodatnią, która podniesiona do kwadratu daje |
| √2 | |
jest więc − zgodnie z definicją pierwiastka −
czyli "ma wyjść" jest jedną z możliwych odpowiedzi. Mam tylko wątpliwość, po co się takie
wygibasy robi − żeby z liczby o "ładnym" zapisie
√2 + √3 zrobić "koszmarek"?
7 gru 19:03
pola: ta.. nasza pani z matmy..
7 gru 19:05
pola: dziekuje za wyjasnienie
7 gru 19:05
Mila:
Zawsze też mnie to dziwi, wyrażenie: √2+√3 zostawić i koniec.
7 gru 19:13
Mila:
A może było wykazać, że:.....
7 gru 19:14
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Może chce ich nauczyć tego wzoru
Jeśli a
2−b=c
2 to
| | 3 | | 1 | | √3+1 | |
np. √2+√3= √ |
| +√ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | √2 | |
7 gru 19:24