ciag
elofałe: | | 5n*9 | |
Dany jest ciąg określony wzorem an = |
| . |
| | 32n−1*625 | |
Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest rowna:
7 gru 16:43
Janek191:
| | 9*5n | | 9*5n | | 27 | | 5 | |
an = |
| = |
| = |
| *( |
| )n |
| | 32n −1*625 | | 13*9n*625 | | 625 | | 9 | |
więc
7 gru 16:50
elofałe: | 1 | | 1 | |
| , bo 3*(−1)= −3 i temu |
|  ? |
| 3 | | 3 | |
7 gru 16:54
pomyslmy:
a ile jest 3−1 ?
7 gru 16:55
elofałe: o to mi chodzilo
tylko teraz dlaczego w liczniku 27
7 gru 16:58
pomyslmy:
a ile jest 9*3 ?
7 gru 16:59
Janek191:
3*9 = 27
7 gru 16:59