Współczynnik a określa tempo zmiany wartości funkcji
Mateusz: O fukncji liniowej f o wzorze postaci ax+b wiadomo, że gdy argument x zwiększa się o 1 to
wartość y funkcji zwiększa się o 2. Określ współczynnik a tej funkcji
odpowiedź:
współczynnik a we wzorze funkcji liniowej y=ax+b określa tempo zmiany wartoścu tej funkcji
taka odpowiedź została umieszczona w moim zbiorze. Natomiast chciałbym zobaczyć skąd to się
bierze.
7 gru 16:38
Janek191:
f(x) = a x + b
f(1) = a + b
f(2) = 2a +b = f(1) + 2
więc
2a + b = a + b + 2
a = 2
====
7 gru 16:42
pomyslmy:
Na przykladzie :
y = 2x + 1
dla 1 y= 3
dla 2 y = 5
dla 3 y = 7
dla 4 y = 9
roznica 2
widzisz zaleznosc ? niewazne jest jakie jest b ale ile wynosi a ( jesli chodzi o zmiane
wartosci )
7 gru 16:43
Mila:
f(x)=ax+b
f(x+1)=a*(x+1)+b
a*(x+1)+b=ax+b+2
ax+a+b=ax+b+2
a=2
Jeżeli a=2 to przy wzroście argumentu o 1 wartość zwiększa się o 2.
Obserwacja
Dla a=3
f(x)=3x+b
f(x+1)=3*(x+1)+b=3x+3+b
3x+3+b−(3x+b)=3x+3+b−3x−b=3
Nastąpił wzrost wartości o 3 dla argumentu zwiększonego o 1.
7 gru 17:07