matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja odwrotna
kuba19:
x − 1
(problem) czy tak ma wyglądać funkcja odwrotna y=
x≠1
x + 1
y(x+1)=x−1 yx+y=x−1 yx+y−x+1=0 y(x+1)=x−1 co dalej?
7 gru 16:29
PW:
Krótko mówiąc chcemy wyznaczyć x za pomocą y. W poleceniu powinno być x ≠
−1
.
7 gru 19:31
Janek191:
x − 1
y =
; x ≠ − 1
x + 1
więc y*( x + 1) = x − 1 y*x + y = x − 1 y*x − x = − y − 1 x*(y − 1) = − y − 1
− y − 1
y + 1
x =
= −
y − 1
y − 1
Po zamianie zmiennych otrzymamy
x + 1
y = −
x − 1
7 gru 19:44
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick