trzy liczby ciagi
elofałe: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli pierwszą liczbę zwiększymy o 5, drugą
pozostawimy bez zmian, a trzecią zmniejszymy o 3, to otrzymamy ciąg geometryczny. Jeśli w
nowym ciągu pierwszą liczbę zwiększymy o 1, drugą potroimy i liczbę potrojoną zwiększymy o
2, a trzecią zwiększymy o 17, to otrzymamy znów ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
7 gru 16:19
pomyslmy:
a,b,c − c.arytm.
a+5, b, c−3 c. geom
a+5+1, 3b+2 , c+17 c. arytm
Uloz odpowiednie rowanania
dla arytmetycznego 2b = a + c
dla geometrycznego b2 = a*c
7 gru 16:30
Janek191:
x, y, z − ciąg arytmetyczny, więc
2 y = x + z
−−−−−−−−−−−
x + 5, y, z − 3 − ciąg geometryczny, więc
y2 = ( x + 5)*(z − 3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x + 6, 3y + 2, z − 3 + 17 − ciąg arytmetyczny, więc
2*( 3 y + 2) = (x + 6) + ( z + 14 )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7 gru 16:32
elofałe: tyle to mam, problem z ulozeniem
7 gru 16:33
pomyslmy:
u mnie oczywiscie blad powinno byc : c − 3 +17 w ostatnim ciagu
7 gru 16:33
pomyslmy:
Janek juz ulozyl wystarczy rozwiazac
7 gru 16:33
Eta:
Odp: szukane liczby to 3, 4,5 lub −3,4,11
7 gru 16:47
elofałe: jak ruszyc z tym ukladem?
7 gru 16:48
Janek191:
Z 1) x + z = 2 y
Wstawiamy do 3)
6y + 4 = ( 2 y + 20)
4 y = 16
y = 4
====
8 = x + z ⇒ z = 8 − x
16 = ( x + 5)*( z −3)
16 = (x + 5)*( 8 − x − 3)
16 = ( 5 + x)*( 5 − x) = 25 − x2
x2 = 9
x = − 3 lub x = 3
==============
z = 8 − (−3) = 11 lub z = 8 − 3 = 5
=============================
Odp. Jak u Ety.
7 gru 16:58