Tożsamosci
Pataloteles: Udowodnij tożsamości
(2sinα−sin2α)/(2sinα+sin2α)=tg2(α/2)
(1/sin2α)+(1/sin2β)−(2cos(α−β))/sin2α*sin2β
tg3α=(cos2α−cos4α)/(sin4α−sin2α)
cos2α/1+sin2α=(1−tgα)/(1+tgα)
Z góry dzięki za pomoc
7 gru 16:12
PW: Całej pracy domowej nie odrobię.
Czwarte zadanie.
| | cos2α | | cos2α − sin2α | |
L = |
| = |
| = |
| | 1+sin2α | | sinα+cos2α + 2sinαcosα | |
| cos2α | | sin2α | |
| − |
| | | cos2α | | cos2α | |
| | 1− tg2α | |
| = |
| |
| | (tgα+12 | |
| | (1−tgα)(1+tgα) | | 1−tgα | |
= |
| = |
| = P. |
| | (1+tgα)2 | | 1+tgα | |
7 gru 20:03
PW: Korekta: W drugim wierszu od dołu mianownik powinien mieć postać
(tgα + 1)2
7 gru 20:06