1 | 2 | 4 | ||||
Rozwiąż nierówność | + | + | +... ≤5 | |||
x−1 | (x−1)2 | (x−1)3 |
1 | ||
gdzie a1= | ||
x−1 |
a2 | ||
q= | licz | |
a1 |
a1 | ||
Potem wzor S= | gdzie |q|<1 | |
1−q |
2 | ||
czyli q to po prostu | ? | |
(x−1)2 |
1 | ||
mozesz sprawdzic czy S = | ![]() | |
x−3 |
2 | ||
czyli | | |<1 i wyliczyć dla jakiego x to zachodzi i potem sprawdzić z rozwiązaniem | |
x−1 |
2 | ||
−1 < | <1 podobnoo | |
x−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |