przestrzenie liniowe
madzik: Czy rozwiązaniem będzie: baza: (1, 2, 1, 0) ; (0, 1, 2, 3); (3, −1, 2, 5)
a wymiar: dimW=3 ?
Treść zadania:
Niech A = [a1 , a2 , a3] < R4 (jako podprzestrzeń R4 ) będzie przestrzenią liniową
generowaną przez wektory a1 = (1, 2, 1, 0) , a2 = (0, 1, 2, 3) , a3 = (3, −1, 2, 5).
Znaleźć jej bazę i wymiar.
7 gru 15:24
madzik: up
7 gru 21:23
madzik: pomocy!
7 gru 22:34
madzik: upup
8 gru 10:35
Benny: x*(1,2,1,0)+y*(0,1,2,3)+z(3,−1,2,5)=(0,0,0,0)
x+3z=0
2x+y−z=0
x+2y+2z=0
3y+5z=0
Z tego układu dostajemy, że wektory są liniowo niezależne, więc B={a1, a2, a3}
dimA=3
11 gru 14:15