równanie
ana:
| | (5,102+13,500) * x2 | |
Witam bardzo proszę o pomoc jak to rozwiązać : 7,383= |
| − 21,198*x=0 |
| | 2 | |
Z góry dziękuje za pomoc
7 gru 14:58
5-latek: Nie da się tego rozwiazac
Zobacz sama dlaczego
7 gru 15:10
ana: | | (5,102+13,500)*x2 | |
7,383+ |
| −21,198*x=0 |
| | 2 | |
Poprawione
7 gru 15:15
5-latek: | | 18,602x2 | |
7,383+ |
| −21,198x=0 |
| | 2 | |
Pomnoz obie strony równania przez 2 żeby pozbyć się mianowmnika (kalkulator przecież masz
7 gru 15:20
ana: doprowadziłam do tej postaci : 18,602x2−21,198x+7,383=0
7 gru 15:26
ana: i delta
7 gru 15:27
5-latek: Zle
Pomnozyc obie strony równania przez 2 to znaczy każdy skaldnik tego równania mnożymy przez2
| | 18,602x2 | |
2*7,383+2* |
| −2*21,198x=0*2 |
| | 2 | |
dalej Ty
7 gru 15:29
5-latek: czyli będzie
14,766+18,602x2−42,396x=0
18,602x2−42,396x+14,766=0
Teraz delta ale przed policzeniem delty proponuje pomnozyc obie strony równania przez 1000
żeby pozbyć się ulamkow dziesiętnych
wiec
18602x2−42396x+14766=0
Δ=
7 gru 15:51
5-latek: Teraz tak patrze ze można operować na mniejszych liczbach
wiec możemy naszse równanie zapisac tak
7,383+9,301x
2−21,198x=0
9,301x
2−21,198x+7,383=0 (tak samo pomnóż przez 1000 obie strony i delta
Wyniki wyjda te same
Mysle ze wystarczająco pomogłem
7 gru 16:04
ana: wychodzi mi delta=698,3
7 gru 16:11
ana: to równanie ma wyjść x= 429
7 gru 16:13
ana: teraz mam 174,68
7 gru 16:17
5-latek: Przy tym zapisie sprawdzałem to w wolframie i nieciekawe xsy wychodzą .
Zreszta sama wpisz i sprawdz
Sprawdz jeszcze raz dokładnie zapis i może na końcu książki jest errata
7 gru 16:22