Pomoc w ruszeniu zadania z funkcji.
Madzii97: Pomoc w ruszeniu zadania z funkcji. Oto treść, nie wiem jak zacząć.
Dane są funkcje 𝑓(𝑥)=𝑥−𝑒 oraz 𝑔(𝑥)=𝑒𝑥 . Rozwiąż: 𝑓(𝑔(𝑥))∙𝑔(𝑓(𝑥))>0 .
Wyznacz funkcję odwrotną – jeśli istnieje – do 𝑦=𝑥−1𝑥+1, lub uzasadnij, że nie istnieje.
Narysuj wykres funkcji danej i doń odwrotnej.
7 gru 14:43
Jerzy:
g(f(x)) = e(x−e)
g(x)*g(f(x)) = ex*[e(x−e)] = e2x2 − e3x
f(........) = e2x2 − e3x − e
7 gru 14:53
Madzii97: | | 𝑥−1 | |
Wyznacz funkcję odwrotną – jeśli istnieje – do y= |
| , lub uzasadnij, że nie |
| | 𝑥+1 | |
istnieje. Narysuj wykres funkcji danej i doń odwrotnej.*
Dlaczego g(f(x)) = e(x−e) ? Bo nie mogę zrozumieć.
7 gru 15:11
Jerzy:
za argument x do funkcji g podstawiasz f(x) = x − e
7 gru 15:12
Madzii97: przy 𝑔(𝑓(𝑥)) nie używamy całego 𝑔(𝑥)=𝑒𝑥, tylko samo g=e, ponieważ nie ma zapisane
𝑔(x(𝑓(𝑥))) ?
7 gru 15:14
Jerzy:
nie wypisuj bzdur ..... , a zresztą rób jak uważasz
7 gru 15:22
Jerzy:
np:
g(x) = x + 4
f(x) = 3x −2
wtedy: g(f(x)) = (3x −2) + 4 , bo za x podstawiamy f(x)
7 gru 15:25
Madzii97: dobrze, dziękuję.
7 gru 15:28
kuba19: Mam taki sam przykład, tylko, że g(x)=ex , wtedy Panie Jerzy:
𝑔(𝑓(𝑥)) = e(x−e)
𝑓(𝑔(𝑥)) = ex−e
𝑓(𝑔(𝑥))∙𝑔(𝑓(𝑥)) = (ex−e) * [e(x−e)]
tak?
7 gru 15:38
Jerzy:
| | e2x | | e2x | |
g(x)*g(f(x)) = ex*ex−e = |
| i f(......) = |
| − e |
| | ee | | ee | |
7 gru 15:46
Jerzy:
źle popatrzyłem ... masz dobrze , ja to widziałem: f[g(x)*g(f(x))]
7 gru 15:50
Jerzy:
zresztą u kolegi też źle spojrzałem
7 gru 15:51