zbadaj przebieg zmienności funkcji
blo963: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)= x lnx
7 gru 14:24
Jerzy:
zacznij od pochodnej
7 gru 14:25
blo963: Pochodna będzie równa 1/x2 ?
7 gru 14:29
Jerzy:
nie ... pokaż jak liczysz ( wzór na pochodną iloczynu funkcji)
7 gru 14:30
blo963: ok więc lnx +1 ?
7 gru 14:37
Jerzy:
teraz miejsca zerowe pochodnej
7 gru 14:38
blo963: Brak miejsc zerowych?
7 gru 14:44
Jerzy:
a to niby dlaczego ?
7 gru 14:48
blo963: −1
7 gru 14:50
Jerzy:
nie ... lnx + 1 = 0 ⇔ lnx = − 1 ⇔ x = ?
7 gru 14:54