Sformułuj twierdzenia o logarytmach. Rozwiaz rownanie
Mateuszz:
a . log4(x+3)−log4(x−1)=2−log48
b . log(x−5)−log 2=12log(3x−20)
7 gru 14:18
Jerzy:
1) założenia
| | x+3 | | 16 | |
a) ⇔ log4 |
| = log4 |
| |
| | x−1 | | 8 | |
| | x−5 | |
b) ⇔ log |
| = log(3x−20)1/2 |
| | 2 | |
7 gru 14:22
Mateuszz: to juz jest rozwiązane, bo w środe sprawdzain .. a chciałbym to sobie przeanlalizowac
7 gru 14:24
Jerzy:
nie ... teraz porównujesz liczby logarytmowane i rozwiązujesz równania
7 gru 14:26
Mateuszz: nie zrobie tego sam.
7 gru 14:27
Jerzy:
a ja za Ciebie na sprawdzian nie pójdę
7 gru 14:28
Mateuszz: ja nie siedze przed ksiazka 23h na 24.
7 gru 14:30
Mateuszz: dobra, teraz wystarczy tylko logarytm obliczyc tzn ten x?
7 gru 14:31
Jerzy:
nie ma takiej potrzeby ... wystarczy godzina dziennie
| | x+3 | |
a) |
| = 2 .... i oblicz: x |
| | x−1 | |
7 gru 14:32
Mateuszz: ja przez tą godzine dziennie cwiczę , może wiecej. naprawdę z matematyka nie wiąże przyszłości
7 gru 14:33
Mateuszz: ej skąd ci to sie wzieło? a to nie jest log42=x? punkt a?
7 gru 14:34
Jerzy:
logab = logac ⇔ b = c
7 gru 14:36
Mateuszz: x=5?
7 gru 14:40
Jerzy:
tak
7 gru 14:41
Mateuszz: powiedz mi jeszcze tylko skad wzielo sie to =2? w przykładzie a?
i to jest twierdzenie do tych punktow logab = logac ⇔ b = c?
7 gru 14:43
Mateuszz: a wiem juz xD
7 gru 14:46
Mateuszz: bo 16/8 to 2 a liczba przy logarytmie byla taka sama jak tamta w drugim logarytmie . tak?
7 gru 14:47
Mateuszz: a drugi punkt pomozesz ?
7 gru 14:47
Mateuszz: ?
7 gru 14:52