Ekstremum i punkty monotoniczności... Proszę o pomoc
Miśka: Błagam o pomoc, jutro kolowium a ja nie wiem jak to zrobic.
Ekstremum i punkty monotoniczności.
7 gru 13:30
Jerzy:
potrafisz policzyć pochodną ?
7 gru 13:31
Miśka: Tak. Ale nie wiem co dalej.
7 gru 13:56
Miśka: Wiem, że później należy porównać ją do zera, znam wszystko co trzeba zrobić potrafię robić inne
zzadania ale ten przykład mnie przerósł.
7 gru 13:58
Jerzy:
to pokaż pochodną
7 gru 13:59
Miśka: | (x−5)' * ex − (ex)' * (x−5) | |
| |
| (ex)2 | |
7 gru 14:04
Miśka: Jak ją skrócić?
7 gru 14:05
Jerzy:
| | ex − (x − 5)ex | | 6 − x | |
źle ....f'(x) = |
| = |
| .. i teraz analizuj dalej |
| | (ex)2 | | ex | |
7 gru 14:10
Jerzy:
tzn ... miałaś dobrze , tylko nie skończyłaś liczyć
7 gru 14:11
Miśka: Prosze powiedzieć, dlaczego tak.
7 gru 14:13
Miśka: | | 6−x | |
Czemu |
| ? Czy mógłbyś mi to rozpisać? |
| | ex | |
7 gru 14:15
Jerzy:
(x−5)' = 1
(e
x)' = e
x
| | ex − x*ex + 5*ex | | 6ex − xex | |
..... = |
| = |
| = |
| | (ex)2 | | (xx)2 | |
| | ex(6 − x) | | 6 − x | |
= |
| = |
| |
| | (ex)2 | | ex | |
7 gru 14:17
Miśka: skąd wzięło się xex?
7 gru 14:28
Jerzy:
14:10 ... wymnażaj licznik
7 gru 14:29
Miśka: Widzę. Proszę wybaczyć. Od mam pochodną, co dalej? Przyrównać do zera?
7 gru 14:30
Jerzy:
tak
7 gru 14:34
Miśka: Czy mógłbyś mi rozpisać dalsze kroki?
7 gru 14:37
Miśka: wynik pochodnej jest równy zero wtedy i tylko wtedy jesli 6−x=0 więc x=6.
7 gru 14:38
Miśka: Bo ex nie może być zerem bo to sprzeczność, tak?
7 gru 14:39
Jerzy:
dla x = 6 mamy f'(x) = 0 i pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny, zatem funkcja z
rosnącej przechodzi w malejącą, czyli dla x = 6 posiada maksimum lokalne
7 gru 14:40
Miśka: Wystarczy okreslić przedziały od (−oo 6) i (6 +oo).
I tutaj wszystko pięknie wyjdzie, tak?
7 gru 14:48
Jerzy:
masz odpowiedź: 14:40
7 gru 14:55