krotka pochodna
adam: moze mi ktos rozwiazac pochodna z
lnx−1
ln2x
1
1
*ln2x−lnx*2lnx*
x
x
wychodzi mi
ln4x
co robie zle
7 gru 13:23
Jerzy:
1
1
prawie dobrze .... licznik:
ln2x − (lnx − 1)*2lnx*
x
x
7 gru 13:25
adam: przeoczylem dzieki
7 gru 13:29
adam: pomozesz mi jeszcze wyznaczyc wklesłość i wypukłośc
wyszło mi lnx(−lnx+2)=0 wtedy gdy lnx=0 to x=1 i −lnx=2=0 to x=e2, dziedzina to
xnalez.(0,+niesk)/1
nie wiem co jest zle ale nie zgadza sie
7 gru 13:54
Jerzy:
jak na razie wszystko się zgadza .. .x = 1 i x = e2 to miejsca zerowe pochodnej
teraz liczysz drugą pochodną i badasz jej znak