Granica funkcji a dziedzina
Ania95: | | √x+4 − 2 | |
Mam do policzenia granicę lim(x−>0) |
| . Podstawiam za "x" "0" i mam |
| | √x+9 − 3 | |
0/0, mnożę góre i dół przez licznik albo mianownik i dalej mam 0/0. Dodatkowo 0 nie należy do
dziedziny funkcji. Jak policzyć taka granicę?
7 gru 12:24
ICSP: Pomnóż licznik i mianownik przez (√x + 4 + 2)(√x + 9 + 3)
7 gru 12:25
Ania95: | | tg 3x | |
Dziękuję. A jak rozwiązać taką granicę: lim(x−>0) |
| ? |
| | arctg x | |
7 gru 12:45
Saizou :
np. z reguły Hospitala
7 gru 12:46
ICSP: korzystając z granic :
gdy x → 0
7 gru 12:46
Ania95: Właśnie w tym zadaniu nie mogę korzystać z tej reguły Saizou. ICSP a z czego to drugie wynika?
| | 1 | | x | |
Jak za arctg x podstawię tg x do potęgi −1 czyli |
| to |
| = x* tg x czemu |
| | tg x | | arctg x | |
to jest 1? Skoro x dązy do 0
7 gru 12:56
ICSP: | | sinx | |
znasz granice : |
| → 1 przy x → 0 ? |
| | x | |
7 gru 12:57
Ania95: tak i myślę, że z tangensem jest podobnie, ale nie rozumiem tego z arctg. Swoją drogą co tu
| | x | | | | 1 | |
jest źle lim (x−>0) |
| = lim(x−>0) |
| = |
| = 1? Wynik ma |
| | cos x | | | | 1 | |
być 0
7 gru 13:01
7 gru 13:02
ICSP: | | x | | tgt | |
lim |
| = | x = tgt , gdy x → 0 to t → 0 | = limt →0 |
| = 1 |
| | arctgx | | t | |
7 gru 13:03
Ania95: Czyli gdy x dąży do 0 sinx/x to 1, cosx to 1, tgx/x to 1, to już rozumiem. A skąd się bierze
ten arc tg?
7 gru 13:06
Jerzy:
Witaj
ICSP 
... dzisiaj masz kolejny dzień wykładów , pozdrawiam (
J)
7 gru 13:08
ICSP: rozpisałem Ci granicę ze arctg.
7 gru 13:08
ICSP: Witaj
J 
Co miałeś na mysli wspominając o wykładach ?
7 gru 13:18
Jerzy:
kilka dni temu też miałeś na forum krótki wykład...nie pamietam o czym
7 gru 13:19
Ania95: Ok dziękuję, przeanalizowałam to i rozumiem. Czyli finalnie jak to policzyć?
| | tg 3x | | | |
lim (x−>0) |
| = lim (x−>0) |
| = 0 Co jest źle? Wynik ma |
| | arctg x | | 1 | |
być 3.
7 gru 13:19
ICSP: Ja wykładałem czy ktoś na mnie "krzyczał" ?
7 gru 13:20
ICSP: a gdzie się podział arctg ?
7 gru 13:20
Ania95: Ajjj tam jest 1 przez arc tg x a nie x/arc tg x
Czyli arctg x = t −> tg t = x
| | 3x | | 3tg t | |
lim (x−>0) |
| = lim(x−>0) |
| = 3 |
| | t | | t | |
jest ok?
Mam teraz problem jak rozpisać to, bo w końcu trafiłam na trudniejszy przykład.
| | arcsin2 3x | |
lim (x−>0) |
| |
| | arc tg x | |
Jakieś pomysły?
7 gru 13:25
ICSP: | | arcsinx | |
limx → 0 |
| = |
| | x | |
7 gru 13:27
Ania95: | | | | 1 | |
Czyli mam lim(X−>0) |
| = lim(x−>0) |
| = tg x i gdy |
| | arctg x | | (tg x)(−1) | |
x dąży do 0 to tg też dąży do 0 − widać na wykresie np. To dobry sposób rozwiązania?
7 gru 13:31
Ania95: zgubiłam (3x)2 w liczniku zaraz poprawie
7 gru 13:32
Ania95: Czyli zamiast = tg x będzie = 9x2 tgx i granica tego to też 0, jest ok?
7 gru 13:33
ICSP: | | 1 | |
arctgx ≠ |
| bo chyba w ten sposób to widzisz. |
| | tgx | |
| | 1 | |
zapis (tgx)−1 nie odnosi się do wzoru x−1 = |
| , tylko do sposobu oznaczania funkcji |
| | x | |
odwrotnej. Zrobię Ci poprzedni przykład :
| | tg(3x) | | tg(3x) | | 1 | |
limx → 0 |
| = lim [ |
| * |
| ]= |
| | arctgx | | 1 | | arctgx | |
| | tg(3x) | | x | | tg(3x) | | x | |
= lim [ |
| * |
| ]= lim [3 * |
| * |
| ] = 3 * 1 * 1 = 3 |
| | x | | arctgx | | 3x | | arctgx | |
7 gru 13:36
Ania95: | | x | |
a tego że |
| = 1 nie musimy już dodatkowo rozpisywać? |
| | arctgx | |
7 gru 13:38
ICSP: nie trzeba.
Jeśli x → 0 to:
| | ax − 1 | | ex − 1 | |
lim |
| = lna ( w szczególności lim |
| = 1 ) |
| | x | | x | |
To są podstawowe granice z których korzystasz i których nie musisz uzasadniać).
7 gru 13:42
Ania95: | | arcsin2 3x | | arcsin 3x | | x | |
lim (x−>0) |
| =lim(x−>0) ( |
| )2 * |
| * 9x = lin |
| | arctg x | | 3x | | arctg x | |
(x−>0) 1
2 * 1 *9x = 0
7 gru 13:43
ICSP: po drugim znaku = powinno być :
= 1 * 1 * 0 = 0
7 gru 13:45
Ania95: | | 1 | |
Dziękuję. A lim(x−>0) (1+3x) |
| to jest do potęgi 1/x mam jakoś kombinować z liczbą e? |
| | x | |
7 gru 13:49
ICSP: limf(x) → 0 (1 + f(x))1/f(x) = e
7 gru 13:50
Ania95: Wyszło mi e
3, na wolframie wynik jest taki sam, dzieki za podpowiedź. Mam jeszcze jedno
pytanko: czy to nie jest tak, że ten wzór powinien działać tylko gdy x dąży do
nieskończoności?
| | 1 | |
Bo ja zapisałam to tak lim (x−>0) (1+3x)1/x = lim (x−>0) (1+ |
| )(1/3x) i jescze do |
| | 1/3x | |
potęgi 3 czyli e
3. Ale czy tam nie powinien być x dążący do nieskończoności zamiast 0? Wiem
ICSP, że u Ciebie f(x) dązy do 0 przy lim, ale nie rozumiem tego do końca,
7 gru 14:02
ICSP: są dwie wersje :
| | 1 | |
limf(x) → ∞ (1 + |
| )f(x) = e |
| | f(x) | |
oraz
lim(f(x) → 0) (1 + f(x))
1/f(x) = e
Obydwie oznaczają to samo.
7 gru 14:04
Ania95: lim (x−>0) (1+sin x)
2x = lim (x−>0) (1+sin x)
0 = 1
lim (x−> 0+) (1+x)
(1/x) = [1
∞] = e (z twojego wzoru)
| | 1 | |
lim (x−>1) x( |
| ) x do potęgi 1/1−x = lim (x−>1) eln x(1/1−x) = lim (x−>1) |
| | 1−x | |
e
((1/1−x) ln x) = lim (x−>0) e
(1/1−x) * 0 = e
0 = 1
Czy pierwsze 2 są ok? Bo to że ostatnie jest źle to jestem pewna.
7 gru 14:19
Ania95: Tam ma być e do potęgi ln(x) do potęgi 1/(1−x) czyli e do potęgi 1/(1−x) razy ln(x) czyli e do
potęgi 1/(1−x) razy 0
7 gru 14:20
ICSP: Pierwszy ma zły zapis.
Drugi dobrze
Trzeci źle
7 gru 14:26
Ania95: A co jest nie tak w zapisie pierwszego? I jak rozwiązać to trzecie? Proszę o pomoc, nie mam
pomysłu.
7 gru 18:56
ICSP: lim
x−>0 (1+sin x)
2x = (1+0)
0 = 1
drugie:
| | lnx | |
limx → 1 |
| = | t = 1 − x | = ... |
| | 1 − x | |
7 gru 18:59
Ania95: oj nie widzę tego, skąd to się bierze?
7 gru 19:30
ICSP: którego ?
7 gru 19:31
Ania95: To ostatnie, z logarytmem. Swoją drogą mam jeszcze jeden inny przykład lim (x−>0+−) U{2
(1/x)
− 2
(−1/x)}{2
(1/x) + 2
(−1/x)}. Wyciągam tu przed nawias jeden składnik na dolei górze, on
| | 1 − 2(−2/x) | |
się skraca i zostaje |
| i teraz nie rozumiem dlaczego wynik |
| | 1 + 2(−2/x) | |
tego to 1?Przecież jak x dąży do 0+− to tam będzie 2 do nieskończoności na górze i dole.. A z
ćwiczeń mam przepisane jakby to było 0 i zostawałyby same jednynki
7 gru 19:47
7 gru 19:48
ICSP: wrócę ze sklepu to spojrze na drugi,
Na razie postaraj się wykonać podane podstawienie w zadaniu z logarytmem.
7 gru 19:50
ICSP: nie rozumiem zapisu x → 0+−. Masz obliczyć granice jednostronne ?
7 gru 20:15
Ania95: Nie rozumiem dalej jak to policzyć tak jak mi podpowiedziałeś z tym logarytmem, próbowałam ale
nie wiem dalej skąd u ciebie się bierze w liczniku ln x i gdzie znika "x do potęgi .."
7 gru 20:23
Ania95: tak jednostronne
7 gru 20:23
Ania95: Bardziej zależy mi na tym zadaniu x do potęgi 1/1−x
7 gru 20:25
ICSP: x
1/(1 − x) = e
11 − x * ln x = e
lnx1 − x
Zajmujemy się granicą samego wykłądnika.
| | lnx | |
limx → 1 |
| = |t = 1 − x , gdy x → 1 to t → 0 | = |
| | 1 − x | |
| | ln(1 − t) | |
= lim |
| = =lim ln (1 − t)1/t = ln e−1 = −1 |
| | t | |
więc ostatecznie
| | 1 | |
limx → 1 x1/(1−x) = e−1 = |
| |
| | e | |
7 gru 20:33
Ania95: Dziękuję ICSP
7 gru 22:32