matematykaszkolna.pl
Zadanie geometria daimos0: Punkty A=(2,3) B=(5,1) są wierzchołkami trójkątami ABC , zaś punkt D jest środkiem odcinka AC. Oblicz współrzędne punkty przecięcia prostej AB i wysokości tego trójkąta poprowadzonej z wierzchołka C. Oblicz pole trójkąta ABC. Nie mam pomysłu jak to zrobić , co innego jakby współrzędne punkty D były podane wtedy nie byłoby problemu to rozwiązać. Proszę o pomoc , dzięki emotka
7 gru 12:21
Jerzy: najpierw oblicz współrzędne punktu C i po zadaniu
7 gru 12:25
Jerzy: aaaa .. teraz widzę,że nie ma współrzędnych punktu D , nie widzę możliwości rozwiazania
7 gru 12:26
daimos0: No właśnie , też tak uważam że tego zadania nie można rozwiązać... Za mało danych , jakby był punkt D to rozumiem , nawet było takie zadanie maturalne kiedyś. Ale bez D to ciekawi mnie jak to zrobić , bo 6 pkt niby za takie zadanie
7 gru 12:33
Jerzy: przecież takich trójkątów jest nieskończenie wiele
7 gru 12:34
daimos0: dokładnie , dlatego się zdziwiłem jak dostałem takie zadanie na sprawdzianie , przecież nie wywróżę rozwiązania emotka
7 gru 12:37
===: tak to jest jak sie zadania nawet przepisać poprawnie nie potrafiemotka
7 gru 12:38
daimos0: Nie wie Pan to niech Pan się nie wypowiada.. Dokładnie takie zadanie otrzymałem , poniżej potwierdzenie tego. http://zapodaj.net/6adbfabea3bcf.jpg.html
7 gru 12:43
===: ...chyba i czytać nie potrafisz emotka Piszesz "współrzędne punkty przecięcia" ...a to dowodzi twojej "inteligencji"
7 gru 12:47
daimos0: Naprawdę literówka która zmienia wszystko emotka Ale niektórzy widać mają ciężko się domyślić i wyciągać ogólny sens z kontekstu. Skoro nic sensownego nie wniosło się do rozwiązania to trzeba było to przemilczeć. Zamykam temat , dzięki Jerzy za pomoc emotka
7 gru 12:57