Pomocy :)
Krzyś : Oblicz pole P trójkąta ABC gdy:
A(−1,−2)B(1,6)C(5,0)
Pomocy !

Wyliczyłem długości boków trójkąta, próbuje zastosować wzór Herona, ale coś mi nie wychodzi
7 gru 11:54
Janek191:

→
AB = [ 1 − (−1) , 6 − (−2)] = [ 2 , 8 ]
→
AC = [ 5 − (−1), 0 − (−2) ] = [ 6 , 2 ]
Pole Δ ABC obliczamy ze wzoru:
→ →
P = I 0,5 det ( AB, AC ) I
więc
P = I 0,5* ( 2*2 − 6*8 ) I = I 0,5 * ( − 44) I = 22
===================================
7 gru 12:24
Janek191:
II sposób − dla uczniów szkoły podstawowej :
P = 6*8 − ( 0,5*6*2 + 0,5*4*6 + 0,5*2*8 ) = 48 − ( 6 + 12 + 8) = 48 − 26 = 22
7 gru 12:27