Rozwiąż nierówność
Batman :
Rozwiąż nierówność
7 gru 11:41
Jerzy:
1) założenia
2) na jedna stronę i wspólny mianownik
7 gru 11:43
Batman : co będzie wspólnym mianownikiem ?
7 gru 11:46
Jerzy:
s(s+3)
7 gru 11:47
Batman : aaa dzięki wielkie
7 gru 11:54
Batman : ale jak to s+3 przeniosę na lewo to mam s−3
7 gru 11:56
Jerzy:
nie ... dalej zostaje : s + 3
7 gru 11:57
Batman : czyli w przenoszeniu zmieniamy tylko znak w liczniku ?
7 gru 12:01
Jerzy:
tak
7 gru 12:05
Batman : tak z założeń wychodzi że
S=0 s=−3
a potem z delty
x1= 3
x2= −1
czyli jak to graficznie zrozumieć że
S∊(−3,−1)u(0,+∞)
7 gru 12:11
Jerzy:
po przekształceniach masz: 6*s(s+1)(s+3) > 0 ... i teraz rozwiązuj
7 gru 12:14
Batman : jeśli mozesz to zrób to krok po kroku
z góry dziękuje
7 gru 12:31
Jerzy:
| | 4 | | 2 | | 6(s+1) | |
⇔ |
| + |
| > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ 6s(s+1)(s+3) > 0 |
| | s+3 | | s | | 2(s+3) | |
7 gru 12:36