liczby zespolone, pomocy
Kasia: LICZBY ZESPOLONE
1)OBLICZ:
a)i
3+i
10+i
17+i
24+i
2
Potrzebuje pomocy z rozwiazaniem tego zadania, będe wdzięczna. Pozdrawiam Kasia
7 gru 11:23
Janek191:
i2 = − 1
więc
i3 + i10 + i17 + i24 + i2 =
= i2*i + (i2)5 + (i2)8 * i + (i2)12 + i2 =
= − i + ( −1)5 + ( −1)8*i + (−1)12 − 1 =
= − i − 1 + i + 1 − 1 = − 1
7 gru 11:27
Jerzy:
i3 = i2*i = −1*i = − i
próbuj dalej sama
7 gru 11:28
Kasia: dzięki Janek, dzięki Jerzy, po przedstawieniu mi jak mam rozłożyć wykładniki, dałam rade
skończyc zadanie sama. Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam
7 gru 11:35