Wyznaczanie wzoru funkcji kwadratowej
malwinka98: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f jeżeli osią symetrii paraboli będącej wykresem funkcji jest
prosta o równaniu x=5, a =1, a f(5)=2
Dobrze rozumuje, że jeśli x=5 to y=2 (bo f(5)=2) czyli wierzchołek ma współrzędne W(5,2) czyli
p=5, q=2 i a =1, podstawić i jest ok? Bardzo proszę o pomoc :C dziękuje z góry
7 gru 01:25
malwinka98:
7 gru 01:25
5-latek: Wierzcholek jest dobrze
Ale żeby wyznaczyć wzor to czegos brakuje Takich funkcji jest nieskończenie wiele . Może
zapomialas cos dopisać ?
7 gru 01:32
malwinka98:

hmm ale jak to nieskończenie wiele? skoro osią symetrii parabolii jest x = 5 a f(5) = 2 to na
tej prostej musi być wierzchołek w współrzędnych (5,2), wiemy też że a = 1 czyli ramiona idą w
górę

jak to możliwe że jest ich nieskończenie wiele?
7 gru 01:39
5-latek: Teraz zauwazylem ze napisalas a=1
Nie może tak być bo f(5)=2 to oznacza ze to jest maksimun wiec ramiona musza byx
skierowane w dol czyli musi być a<0 a nie a>0
7 gru 01:40
malwinka98: teraz to nie rozumiem, mam wyznaczyć wzór funkcji kwadratowej jeśli osią symetrii paraboli jest
x =5, a = 1, a f(5) = 2, mógłbyś mi to wytłumaczyć?
7 gru 01:42
malwinka98: gdy zrobiłam to tak jak napisałam tj. y= a(x−p)
2 + q W(p=5,q=2) wyszło y=(x−5)
2 + 2 czyli y=
x
2 − 10x+27
7 gru 01:44
malwinka98: wychodzą ramiona w górę bo a>0, wierzchołek jest tak jak napisałam (5,2) i brak miejsc zerowych
bo Δ<0
7 gru 01:45
5-latek: Pozno już jest i piszse zle . Dlaczego tak pozno dajesz zadanie ?
z postaci kanonicznej
y=a(x−p)2+q
y= (x−5)2+2
doprowadz to do postaci ogolnej
7 gru 01:46
malwinka98: przepraszam :C ale myślałam że to rozwiąże, 5−latek! ale tak samo napisałam (znaczy zrobiłam)
patrz wyżej
7 gru 01:48
5-latek: wiec masz dobrze wzor funkcji . i w wierczcholku będzie minimum .
Teraz
7 gru 01:49
malwinka98: o super

czyli dobrze robiłam! cwaniaczku

buziaki dzięki
7 gru 01:50
malwinka98: dobranocka
7 gru 01:51
5-latek:
7 gru 01:51