translacja wykresu
max: Witam. Nie mogę odróżnić translacji np.y=|x|−4
6 gru 23:48
max: I skąd,wiemy ze,to jest 1.y=|x|. T[0,−4] i powstaje
6 gru 23:49
cos tam:

y = |x| i o 4 w dol
6 gru 23:50
max: A nie np.y=x T[4,0]
Y=x−4 |x|
3.y =|x| −4 powstaje to samo !?
6 gru 23:50
max: No właśnie a co w tym drugim,przekształceniu robię zle ? Przeciez w nim wykres,wyjdzie inny...
6 gru 23:51
6 gru 23:53
max: Okey ale tak jak przeksztalcilem,drugim sposobem z matematycznego punktu widzenia wszystko jest
ok. Wiec gdzie jest błąd w rozumowaniu? Skoro ten zapis z translacja w poziomie tez jest
poprawny ?
6 gru 23:56
cos tam:
nie rozumiem o co Ci chodzi. Translacja o wektor [4,0] to cos innego niz o [0,4] . Jesli
wszedles na strone ktora podalem to tam widac roznice.
Zreszta zrob sobie wykresy normalnie ( bez przeksztalcen) − tzn obierz zwyczejnie punkty. Potem
narysuj funkcje 'podstawowa' i zobacz jak powinienes przesunac wykres.
7 gru 00:00
7 gru 00:39
cos tam:
juz podlalem te strone
7 gru 00:42
5-latek: Wlasnie za pozno zauwazylem
7 gru 00:54